Prachtige 360 graden interactieve panorama’s van over de hele wereld
8 april 2015
12 websites waar je gratis kan leren programmeren
15 september 2015

Adviesraad draagt steentje bij aan vernieuwing toeristisch onderwijs Saxion

Terwijl de reiswereld al enige jaren flink investeert in digitale en online ontwikkelingen blijft het onderwijs, dat hier in principe de professionals voor moet opleiden, achter. Er komt steeds meer bewustwording, maar de snelheid waarmee het bedrijfsleven innoveert is in het onderwijs een grote onbekende. Het ROC Mondriaan, MBO Amersfoort en Inholland zijn enkele onderwijsinstellingen met toerisme studies die hier nuttige stappen in zetten.

Saxion Hogeschool in Deventer pakt het zelfs nog rigoreuzer aan en gaat haar academy van de grond af opnieuw opbouwen. Hiervoor is de hulp ingeroepen van experts uit het bedrijfsleven welke de nieuwe adviesraad Tourism Advisory Board vormen. Er is bewust gekozen voor een mix van expertise van mensen uit het toerisme en andere relevante sectoren. Zij kwamen 25 en 26 juni voor het eerst bijeen.

Giethoorn

De aftrap vond plaats in het Giethoornse hotel Dames van de Jonge. Na enkele korte presentaties en welkomstwoordjes stapte de groep in de typisch Giethoornse Puntertjes om zo in groepjes tot input, feedback en adviezen te komen. Tijdens dit ‘floating dinner’ werd tussendoor gestopt voor een gezonde maaltijd. De reden dat we in Giethoorn waren werd al snel duidelijk. Gabriella Esselbrugge is een succesvol onderneemster en heeft zelf ervaren hoe je in het toerisme kunt innoveren en hiermee succesvol kunt zijn. Door toeval kreeg zij de mogelijkheid om op handelsreis naar China te gaan, waar zij er achter kwam dat Chinezen graag op authentieke locaties in het buitenland willen trouwen. In rap tempo ontwikkelde zij een pakket en binnen no-time werden de eerste verkocht. Er werden harde matrassen ingekocht en ook het menu werd aangepast. De wifi werd verbeterd zodat haar nieuwe gasten met hun 6 apparaten met hun familie in China konden Skypen. Zij paste zich aan aan het nieuwe gasten in zowel taal en gebruiken en zette zelfs haar moeder en oma in om het gasten naar de zin te maken! Ook speelde ze mee in de documentaire ‘Ni Hao Holland‘ van ex-NHTV studente Ilja Kok over 2 Chinese vrouwen die naar Giethoorn op vakantie gaan.

Deventer

In de avond verplaatsten we ons naar Deventer waar wij de volgende ochtend op de Hogeschool werden verwacht voor een workshop over moderne werkvormen. Lean, Agile en Lean Startup zijn methoden waar het Saxion mogelijk mee gaat werken en werden aan de groep uitgelegd. Alle input werd verzameld en gedeeld en de organisatie onder leiding van Elke Ennen deelde de verwachtingen en next steps.

Next steps

Het nut van een dergelijke groep experts is groot als de onderwijsinstelling er voor open staat. Dit blijkt uit de houding van het Saxion en hoe men omgaat met adviezen. De adviesraad heeft er vertrouwen in dat het een nuttige bijdrage levert een de toekomst van de school, maar nog belangrijker aan de toekomst van de studenten.

Lars Sang Mo Boom
Lars Sang Mo Boom
Werken in het bedrijfsleven heeft mij het inzicht gegeven in waar ik echt goed in ben en waar ik ontzettend gelukkig van word. Dat dit prachtige samen smelt met mijn talenten maakt het des te mooier dat ik dit mooie werk mag doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.