Adviesraad draagt steentje bij aan vernieuwing toeristisch onderwijs Saxion
2 juli 2015
Een “virtueel klaslokaal” voor studenten overal
17 september 2015

12 websites waar je gratis kan leren programmeren

Code leren? Wat is dat? Je hoeft geen technische nerd te zijn om te kunnen programmeren. Die tijd is voorbij! Zoals Neelie Kroes zegt: “Het is belangrijk voor onze toekomstige competitiviteit en onze toekomstige mogelijkheden. Tenslotte zullen bijna alle banen in de toekomst digitaal zijn en is het in ons eigen belang om met het dreigende tekort aan digitale vaardigheden om te gaan.”

Op de volgende websites kan je gratis kennismaken met programmeren:

CodeAcademy

Een van de meest populaire programmeer website is CodeAcademy. Al meer dan 24 miljoen mensen hebben al geleerd om te coderen. Interactieve cursussen voor Javascript, HTML/CSS, jQuery, Python, Ruby en PHP voor beginners en gevorderden. De korte lessen moedigen aan om door te gaan, en je krijgt een ‘beloning’ als een oefening is afgerond. Er is ook een Nederlandstalige cursus Javascript voor beginners.

Coursera

Coursera is één van een steeds groter aantal sites dat zogenoemde MOOC’s (massive open online course) aanbieden. Voor bepaalde programma’s kan je ervoor kiezen om een certificaat te ontvangen – weliswaar betaald. Er zijn een aantal gratis beginners programmeer cursussen van universiteiten, zoals de Universiteit van Washington, Stanford, de Universiteit van Toronto en Vanderbilt.

EDX

EDX is een non-profit platform voor online onderwijs, waarmee o.a. MIT en Harvard sinds 2012 cursussen op universitair niveau toegankelijk willen maken voor iedereen, waar ook ter wereld, die toegang heeft tot internet. Iedereen mag de gratis cursussen volgen, zonder vooropleiding of ingangstoets.

Check ook de: Introduction to Computer Science van de Universiteit van Harvard.

Udemy

Opgericht in 2010, Udemy  is een online leerplatform dat gebruikt kan worden om nieuwe vaardigheden te leren of om deze op te frissen. Udemy heeft al meer dan 8.000 cursussen en ruim 1 miljoen leergierige afnemers. Naast de betaalde programma’s zijn er ook gratis programeer cursussen die worden gegeven via (vooraf opgenomen) video-lessen, zoals de programmering voor Ondernemers – HTML en CSS  of Introduction to Python Programming.

aGupieWare

AGupieWare is een onafhankelijke app-ontwikkelaar die computer-wetenschappelijke programma’s van enkele toonaangevende instellingen in de VS onderzoekt. Het creëerde vervolgens een soortgelijke curriculum op basis van de gratis cursussen die worden aangeboden door Stanford, MIT , Carnegie Mellon , Berkeley en Columbia. Het programma werd vervolgens onderverdeeld in 15 vakken: drie inleidende lessen, zeven kern klassen en vijf keuzevakken.

GitHub

Hellup! Je zit met een pc, laptop, programma of device probleem en je weet niet zo goed en hoe snel je dit kan verhelpen. Herkenbaar? Daar heb je Github voor: een verzamelplaats voor open source-software. Talloze ontwikkelaars plaatsen hier hun code, projecten en oplossingen voor problemen.

Je kan hier meer dan 500 gratis programmeer boeken in meer dan 80 verschillende programmeer talen vinden. Op de website van GitHub kun je door alle projecten heen gaan via de optie Explore -> repository. Hier kun je kiezen uit diverse categorieën, bijvoorbeeld text editors, schrijf-tools, browser extensies, productiviteits tools en complete operating systems. Er is ook een hosting- service die geregeld ge-update wordt door de medewerkers.

MIT Open Course

Als je al de basis van code kent en wilt de lat iets hoger leggen en de verdiepingsslag maken – zoals de theorie achter codering leren – maak dan kennis met MIT’s website waar gratis cursusmateriaal te vinden is zoals: Introduction to Computer Science and Programming in Java, and  Practical Programming in C.

Hack.pledge ()

Dit is een community van ontwikkelaars, die een aantal high-profile-ontwikkelaars zoals Bram Cohen, de uitvinder van BitTorrent kent. Daar kunt u uw programmering vaardigheden perfectioneren door te leren van enkele van de toonaangevende ontwikkelaars in de wereld.

Code Avengers

Code Avengers biedt leuke en interactieve programmering cursussen die zal je leren hoe je games, apps en websites maakt met behulp van JavaScript, HTML en CSS-code. Elke cursus neemt slechts 12 uur in beslag en is beschikbaar in het Engels, Russisch, Nederlands, Spaans, Italiaans, Turks en Portugees.

Khan Academy

Opgericht in 2006 door opvoeder Salman Khan, Khan Academy is een van de oorspronkelijke gratis online-onderwijsinstellingen. Met stap-voor-stap video tutorials, kunt u leren hoe u tekeningen, animaties en games met behulp van JavaScript en ProcessingJS kan programmeren of leren hoe je webpagina’s met HTML en CSS kan maken.

Free Food Camp

Hier maak je kennis met en leer je HTML5, CSS3, JavaScript, Databases, devtools, Node.js, Angular.js en Agile door te netwerken en deel te nemen aan een community van professionals en studenten. Je zult zelfs samenwerken aan uw codering vaardigheden, zodat je apps kunt bouwen voor gratis. Hier is de catch: je leert de vaardigheden en helpt mee om de “real-world problems” op te lossen. Code is beschikbaar voor non-profitorganisaties.

HTML5 Rocks

Deze Google-project gelanceerd in 2010 om uit te halen naar Apple’s HTML5. De website staat vol met tutorials, de middelen en de nieuwste HTML5 updates. Het is open source, zodat ontwikkelaars over en weer kan losgaan met HTML5 code. Het is wel ietwat geavanceerder dan de meeste beginners cursussen dus ja een klein beetje ervaring hebben is zeker een pré J.

Bron: http://www.entrepreneur.com/article/250323

 

 

Lars Sang Mo Boom
Lars Sang Mo Boom
Werken in het bedrijfsleven heeft mij het inzicht gegeven in waar ik echt goed in ben en waar ik ontzettend gelukkig van word. Dat dit prachtige samen smelt met mijn talenten maakt het des te mooier dat ik dit mooie werk mag doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.