Vacature stage communicatie, evenementen en innovatie
28 januari 2016
Boombuzztic verhuist naar nieuwe locatie in Hoofddorp en zet meer in op digitalisering en technologie
11 april 2016

Aan digitale middelen heb je niets als je ze niet beheerst

Voor de klas staan anno 2016 vraagt andere competenties van docenten dan vroeger. Een liniaal, vel papier en potloot volstaan niet meer en ook het lesboek is niet meer wat het ooit was. Eigenlijk is voor alles waar de huidige docent zelf als student mee te maken heeft gehad vervangen door een digitale variant.

Docenten worden overspoeld met deze varianten. Van ‘boven’ wordt gezegd dat Office 365 moet worden gebruikt, van collega’s krijg je te horen dat je alleen met messaging apps je studenten nog weet te bereiken en het digibord staat je aan te staren, elke dag weer, en roept je om er iets mee te doen. Deze ontwikkelingen zorgen bij veel docenten voor een benauwd gevoel en onzekerheid. Veelal komt dit omdat zij onbekend zijn met deze digitale middelen en om diverse redenen hier niet of nauwelijks mee experimenteren.

Het aanschaffen en opleggen van digitale lesmiddelen is niet de kunst. Wil je dat je digitale (of ICT) beleid een succes wordt dan zal je er voor moeten zorgen dat je docenten ze gaan gebruiken. En dat begint met experimenteren. Of nog eerder, het opwekken van nieuwsgierigheid in interesse. En het delen van ervaringen. Vaak is het aanbieden van trainingen al een drempel voor docenten waarbij het vrij maken van tijd al als lastig wordt ervaren.

Wij treffen vaak omgevingen aan waar moderne digitale lesmaterialen aanwezig zijn (wat wij op zich stimuleren) maar die nauwelijks gebruikt worden (dat is dan weer jammer). Docenten hebben het een keer geprobeerd, het lukte niet, konden nergens terecht met hun vraag of twijfel, en haakte af. Door deze medewerkers juist in deze fase te ondersteunen is cruciaal om hen digitaal vaardig te maken en vertrouwen te geven in het gebruik ervan.

Een 3-tal tips:

  1. Zorg dat collega’s die voorop lopen beginnende collega’s weten te vinden zodat zij hulp kunnen bieden.
  2. Leg bij de centrale ICT afdeling een lijst met namen neer van docenten die veel weten van bijvoorbeeld browsers, Windows en internetverbindingen. Hierdoor kan een probleem eenvoudiger ‘dichtbij’ worden opgelost in plaats van ‘op afstand’. En veelal ook sneller.
  3. Laat leveranciers trainingen ontwerpen die gericht zijn op situaties in de klas en niet alleen uitgaan van het middel. Mooier zou zijn als een docent van de school wordt aangesteld als trainer.
Lars Sang Mo Boom
Lars Sang Mo Boom
Werken in het bedrijfsleven heeft mij het inzicht gegeven in waar ik echt goed in ben en waar ik ontzettend gelukkig van word. Dat dit prachtige samen smelt met mijn talenten maakt het des te mooier dat ik dit mooie werk mag doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.